A Bibliát is emberek írták – Grillezzük a teológust!

Hogy lehetne a Biblia Isten szava, ha emberek írták? És mi okunk van feltételezni, hogy az egyház az elmúlt két évezredben nem hamisította meg az eredeti szöveget? És egyáltalán, nem csak egy mesekönyv a Biblia, aminek így a 21. században már egy kicsit ciki túl nagy jelentőséget tulajdonítani?

Ezek a kérdések újra és újra feljönnek a videóim alatt ezért úgy döntöttem, ez lesz az első téma, amit feldolgozok egy teológus barátommal, Baji Petivel. Ez egyben egy kísérletezés is egy új formátummal, amelynek a “Grillezzük a teológust!” nevet adtam. A lényege, hogy időnként fogok egy sokakat foglalkoztató témát, és igyekszem filter és finomítás nélkül feltenni neki a legnehezebb kérdéseket.

A beszélgetés során 5 témakört, jellemző kritikát érintünk, amelyet a Bibliával szemben szoktak felhozni emberek:

  1. A Bibliát is emberek írták. Hogy lehetne akkor Isten szava? Nem született meg a szöveg Isten létezése nélkül is? Ráadásul tele van ellentmondásokkal is.
  2. A Biblia csak egy mesekönyv. A papi réteg és az egyház találta ki, hogy kontrollálni tudja az egyszerű, tudatlanságban tartott embereket. 
  3. A Bibliát meghamisították. A Vatikán tuti, hogy sok mindent titkol, mert nem akarja, hogy tudjuk az igazságot. Hogy bízhatnánk a szövegben, ami ma a kezünkben van?
  4. A tudomány meghaladta a Biblia világképét. A Biblia tele van a tudománynak ellentmondó dolgokkal. Intelligens ember nem veheti komolyan a Bibliát.
  5. A Biblia káros. Tele van erőszakkal, népirtással, előítélettel, igazságtalansággal, és ezeket sok esetben állítólag Isten adta parancsba. A keresztények azóta is számtalan esetben használták arra a Bibliát, hogy igazolják az erőszakot és az elnyomást.

Ismerősen csengenek? Remélem, hogy ezek a “Grillezzük a teológust” adások hasznos eszközök lesznek számotokra is. Tanulhattok a felhozott érvekből, amelyeket használhattok később a személyes beszélgetéseitekben. Vagy akár meg is oszthatjátok ezeket a saját felületeiteken, hiszen bizonyára akadnak az ismerőseitek közül olyanok, akiket hasonló kérdések foglalkoztatnak, még ha nem is mondják ki ezeket hangosan.

Ha néznéd: YouTube
Ha hallgatnád: Spotify, Apple Podcast