Háború Izraelben

Hat nappal ezelőtt a Hamász terrorszervezet iszonyatos mészárlásba és katonai támadásba kezdett Izrael ellen. A pillanatnyi meglepettség után az Izraeli oldal válasza sem maradt el, olyan ellentámadásba kezdtek, amely jelenleg óriási humanitárius válsághelyzetet okozott Gázában, amelynek percről percre több áldozata van. 

A sokkoló videók, képek, beszámolók bejárták a világot. Ezért ma úgy éreztem, nem írhatok másról, mint arról, hogy keresztényként, Jézus tanítványaiként vajon hogyan érdemes reagálnunk, és különösen, imádkoznunk.

Izrael még mindig Isten kiválasztott népe?

Úgy látom, sok keresztény véleményét erősen formálja, hogy itt nem csak egy véletlenszerű országról van szó, hanem Izraelről. A keresztények megosztottak Izraellel kapcsolatban. Sokan azt gondolják, hogy a tény, hogy Izrael Isten választott népe a Biblia szerint, mindent legitimál, amit most tesznek. Mások szerint Isten már befejezte a munkáját Izraellel, és ma a gyülekezet a lelki Izrael.

Én úgy látom, különösen a Róma 9-11 fejezetek alapján, a Jelenések könyve és az Ószövetség próféciái alapján, hogy Izrael továbbra is Isten választott népe, és szerepe lesz a végidők kronológiájában.

Viszont azt is látjuk, hogy Izrael jelenleg a szövetségszegés állapotában van, mint nemzet. Ezért az ország területét nem a Szentírásban foglaltak alapján birtokolja jogosan, hanem a nemzetközi jog alapján illeti meg az, ugyanúgy, mint bármely másik országot.

Imádkozzunk: békéért

A fenti szempontok miatt úgy látom, hogy imádkoznunk kell azért, hogy mielőbb béke legyen. Személy szerint úgy látom, hogy nem állhatunk úgy hozzá, hogy ebben a konfliktusos helyzetben Izraelnek mindent szabad, a palesztinok pedig mindent megérdemelnek. Azért kell imádkoznunk, hogy békesség legyen a Közel-Keleten, aminek a Messiás érkezéséig az a legjobb létező módja, ha minden fél tiszteletben tartja a nemzetközi jogot. A konfliktus szempontjából ezért imádkozom, nem egy országért. Ha Izraelért imádkozom, akkor a megtérésükért teszem, hogy felismerjék, ki valójában a Békesség Fejedelme.

Imádkozzunk: gyógyulásért

Ami a politikai szempontnál sokkal fontosabb, hogy itt mindkét oldalon emberi életek vannak. A háború mindig a politikai vezetők játszmája. Ennek a helyzetnek a magánszemélyek, átlagemberek szintjén nem lesznek nyertesei, csak vesztesei. Gyászoló családtagok, megerőszakolt nők, túszul ejtett és megkínzott emberek – ezek olyan traumát jelentenek gyerekek és felnőttek esetében egyaránt, amely életre szóló sebeket okoz majd. Imádkozzunk, hogy minél többen találkozzanak az igazi Gyógyítóval, aki a lelket, a szellemet is képes meggyógyítani.

Imádkozzunk: a zsidó és palesztin gyülekezetért

A harmadik Lausanne kongresszus egyik legmeghatóbb pillanata volt, amikor egy zsidó és egy palesztin keresztény együtt tartottak előadást. Magyarországról talán nehezen érzékeljük, de jelenleg Isten hatalmas munkát végez mind a zsidók között, mind a palesztinok között, sokan térnek meg. Talán a legfontosabb, amit tehetünk most, hogy imádkozunk ezekért a testvéreinkért, a zsidó és a palesztin gyülekezetért, hogy a Szentlélek erejével lehessenek Jézus tanúi ebben a helyzetben. Tartsuk a kezeiket imádságban.